Életbiztosítás kisokos: mikor és kinek fizet az életbiztosítás?

  • életbiztosítás
  • kifizetés
  • kötvény

Az életbiztosítások többnyire 10-20-30 évre szólnak, így hosszú idő telhet el a biztosításkötés és a kifizetés között. Emiatt sokszor meglepetésként éri a rokonokat egy véletlenül megtalált biztosítási kötvény vagy hirtelen nem is tudják, hogyan érdeklődhetnék meg, hogy az elhunyt rendelkezett-e életbiztosítással.

Ki jogosult az életbiztosítás összegének felvételére?

Az életbiztosítás szerződője megadhat egy vagy több kedvezményezettet, akik kifizetési igényt nyújthatnak be a biztosító felé. Kedvezményezett bárki lehet, de legtöbbször a házastárs, a gyerekek vagy más közeli családtag szokott lenni. Előfordulhat, hogy a kedvezményezett még kiskorú, ezért ilyenkor a gyámja fog rendelkezni az összeg felett.
Amennyiben a biztosított nem jelöl meg külön a kedvezményezetteket, úgy a törvényes örökösök lesznek a jogosultak és számukra a hagyatéki eljárás után történik a kifizetés. Az életbiztosítási szerződés csak akkor képezi a hagyaték részét, ha nem volt megjelölve kedvezményezett.

Honnan lehet megtudni, hogy az elhunytnak volt-e életbiztosítása?

A biztosítók csak hivatalos megkeresésre adnak ki információt az ügyfelekről, így a biztosítási kötvény nélkül nem lehet tudomást szerezni arról, hogy az elhunyt rendelkezett-e életbiztosítással. Szerencsés esetben az érintettek tudtak a szerződés meglétéről és kötvény és a halotti bizonyítvány birtokában elindíthatják a kifizetést.

Mikor és hogyan lehet benyújtani a kifizetési igényt?

Egy hirtelen jött tragédiánál többnyire idő kell, amíg a családtagok eljutnak oda, hogy rendezzék elhunyt szerettük hivatalos és anyagi ügyeit. Az életbiztosítások általában 2 (de egyes biztosítóknál 1 vagy 5 év is lehet) éven túl évülnek el, hiszen van, hogy a jogosultak csak jóval később szereznek tudomást a szerződésről.
Az egyes biztosítók eltérő dokumentumokat kérhetnek be a kifizetéshez, de általában az összes szükséges okmány beérkezésétől számított 15 napon belül teljesítik a kifizetést.

2022 szeptember 29.

Legfrissebbek

2021 október 07.
életbiztosítás, kockázati életbiztosítás

Amikor valaki már nem csak saját magáért felelős, hanem családja anyagi biztonságáért is, akkor érdemes előre gondoskodni arról, hogy szerettei egy tragédia esetén se veszítsenek jelenlegi életszínvonalukból.

2020 március 23.
életbiztosítás, kockázati életbiztosítás, élet, család, biztonság, szülők, járvány, keresetkiesés, koronavírus

Tudta, hogy a kockázati életbiztosítás olyankor is anyagi segítséget nyújthat, ha például egészségügyi okokból keresőképtelenné válunk? Összeszedtük néhány gondolatban azokat a kiegészítő, extra szolgáltatásokat, amiket kockázati életbiztosításunk tartalmazhat, még ha azokat elsőre nem is gondolnánk.

2019 október 29.
életbiztosítás, kockázati életbiztosítás, élet, család, biztonság, szülők

Mire való a kockázati életbiztosítás, és mivel ne keverjük össze? Miért érezzük, hogy tonnás terheket vettek le a vállunkról, abban a pillanatban, hogy aláírtuk a szerződést? A biztosítástípust, ami létfontosságú szerepet tölthet be egy család életében: mikor és miért érdemes megkötnünk?